MyDigiMap on julkaistu!

Nyt se on täällä! Paranna yrityksesi tuottavuutta johtamalla IT:tä MyDigiMapin avulla!

MyDigiMap sai ensimmäisen kerran raamit vuonna 2017, kun piirsin ensimmäisen prototyypin käyttöliittymästä ja hahmottelin palvelun ideaa. Ensimmäiset vuodet kerroin ideasta satunnaisesti verkostoissani ja lähes kaikilta tuli aina palautetta, että idea on varmasti toteuttamisen arvoinen. Jatkoin Tahdon kehittämistä ja kasvattamista. Tietohallinnon konsultin roolissa jatkoin lukuisten exceleiden ja kaavioiden piirtämistä, kun kartoitin nykytilaa tai pyrin kertomaan asiakkaidemme johdolle, mistä IT:ssä on kyse heidän toiminnassaan ja mitä heidän tulisi kehittää.

Lisätään johdon ja omistajien ymmärrystä IT:n merkityksestä liiketoiminnalle

Vuonna 2019 aloin perehtymään tarkemmin ongelmaan opintojeni kautta ja huomasin, että meillä on käsillä merkittäviä haasteita. Suomessa sekä muualla EU:ssa tehdyissä tutkimuksissa huomattiin, että työn tuottavuus ja sitä kautta koko yhteiskunnan kokonaistuottavuus ei noussut tarvittavalla tavalla. Digitalisaatio ei ollutkaan tuonut toivottua kehitystä yritysten kykyyn olla tuottavampia.

Luin useista kansainvälisiä ja kansallisia tutkimuksia aiheista ja ymmärsin, että ongelma minkä olin huomannut mikrotasolla olikin hyvin laaja. PK–yritykset eivät kykene hyödyntämään IT:n tuomia mahdollisuuksia, koska yritysten johdolla ja omistajilla ei ole riittävästi ymmärrystä ja osaamista. Kokonaiskuvan hahmottaminen on liian vaikeaa ja IT:tä kohdellaan vain “välttämättömänä pahana”. 

Suomen yksityissektorin suurin työllistäjä tarvitsee toimivia ja soveltuvia ratkaisuja IT-johtamiseen

PK–yritysten IT-johtamisen kehittäminen on tärkeää, koska voimme parantaa tällä yhteiskunnan kokonaistuottavuutta. Olemme Suomessa jääneet jälkeen työn tuottavuudessa verrattuna kilpailijamaihin ja myös EU:ssa tilanne on huolestuttava globaalissa näkökulmassa.

Tästä oli helppo tehdä johtopäätökset. PK–yritykset tarvitsevat enemmän ymmärrystä ja johtamista tukevia menetelmiä ja työkaluja, jotta he ymmärtävät IT:n merkityksen ja osaavat tehdä oikeita päätöksiä.

Tiesimme, että MyDigiMap voi olla ainakin osa ratkaisua tähän haasteeseen. Tarvitaan yksinkertaisempia malleja, jotta tietoisuus voi kasvaa. Tarvitaan yhteinen kieli, jotta ymmärrys kasvaa ja tarvitaan alusta, jossa IT ja liiketoiminta voi tehdä töitä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Vuonna 2020 asiat lähtivät sitten etenemään. Saimme kehitystyöhön yhteiskunnan tukea, teimme merkittävät investointipäätökset ja päätimme todella lähteä ratkaisemaan käsillä olevaa ongelmaa.  Löysimme huipputyypit tekijöiksi ja taustalle. Tämän jälkeen palaset ovat loksahtaneet kohdalleen kuin automaattiohjauksessa. Näinhän hienoissa tarinoissa tahtoo käydä.

Rohkeilla investoinneilla ratkaisemaan Suomen tuottavuuden kasvun ongelmia

Kun Helsingin Sanomat lauantaina 4.2.2023 julkaisi tästä aiheesta artikkelin “Tyhjiin puristettu”, jossa käsiteltiin kattavasti suomalaisyritysten tuottavuuden haasteita. Ongelman juurisyiksi nostettiin mm. suomalaisyritysten osaamattomuus hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia, pienet ICT-investoinnit ja johtajien digiosaamisen puute. Luettuani artikkelin ajattelin, että vihdoin valtamedia nostaa tämän aiheen kaikkien tietoon.

Tämä sattui hienosti MyDigiMapin julkaisun ajankohtaan. Toivon, että puheiden ja kirjoituksien lisäksi asioille oikeasti tehdään jotain. Etsitään ratkaisuja, kokeillaan erilaisia toimintamalleja, uskalletaan epäonnistua sekä ollaan valmiita investoimaan ja muuttumaan. Tämä on meidän vastuumme koko yhteiskuntaa kohtaan.

Tahto Groupin entinen hallituksen jäsen Merja Haverinen totesi syvällisesti, että “Tahdolla on olemassa olon oikeutus”. Tämä oli hienointa mitä olin kuullut perustamastani yrityksestä.

MyDigiMapin on ollut tarkoitus syntyä!