Mitä on strateginen IT-johtaminen?

Digitalisaation myötä tietohallinnon rooli on muuttunut strategiseksi toiminnoksi organisaatioissa. Tietotekniikkapalveluiden tuottajasta on tullut uusiutumisen ja innovaatioiden mahdollistaja ja tämä muutos asettaa uusia vaatimuksia omistajien, johtoryhmien sekä IT-päättäjien osaamiselle sekä IT-johtamisen menetelmille ja työkaluille. Jotta ymmärrämme paremmin, mitä strateginen IT-johtaminen on, tarkastellaan ensin mistä strategiassa on kyse.

Strategia vastaa kysymyksiin missä olemme nyt, mihin haluamme mennä, miten pääsemme sinne ja mistä tiedämme onnistuneemme

Strategisen johtamisen viitekehyksiä ja malleja on monia, ja niitä on kehitetty vuosien varrella yrityksen ja organisaation tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Muutamia tunnetuimpia malleja ovat mm. Porterin viiden voiman malli, SWOT-analyysi sekä Balanced Scorecard -viitekehys. Sellaisenaan nämä eivät sovellu strategiseen IT-johtamiseen, mutta auttavat ymmärtämään sitä mihin viitekehyksiä ja malleja tarvitaan.

Yksinkertaistettuna strategian voi tiivistää neljään kysymykseen:

  1. Missä olemme nyt?
  2. Mihin haluamme mennä?
  3. Miten pääsemme sinne?
  4. Mistä tiedämme, että olemme onnistuneet?

Tarkasteltuamme strategiaa näiden neljän kysymyksen kautta hahmotamme, mihin eri tyyppisiä viitekehyksiä ja malleja tarvitaan. Tarvitsemme viitekehyksiä ja malleja, jotta osaamme hahmottaa missä olemme nyt, mihin haluamme mennä, kykenemme asettamaan tavoitteita sekä tunnistamme, miten tavoitteisiin päästään.

Digitalisaatio – hieno sana suunnitelmissa vai joukko konkreettisia toimenpiteitä liiketoiminnan prosessien tehostamiseksi ja uuden liiketoiminnan luomiseksi?

Monissa organisaatioissa digitalisaatio on tunnistettu jo pidemmän aikaa isoksi mahdollisuudeksi ja nostettu esiin strategiatyössä. Harvemmin kuitenkaan yrityksillä on konkreettista suunnitelmaa, miten digitalisaatio viedään käytännön toimenpiteiksi ja mitä digitalisaatiolla pyritään oikeasti saavuttamaan. Johto puhuu hienoista käsitteistä, mutta digialoitteet jäävät PowerPoint -esityksiin eikä mitään tapahdu.

Kysymys kuuluukin miten digitalisaatiotavoitteet muutetaan konkreettisiksi toimenpiteiksi ja millä työkaluilla tavoitteisiin pääsyä johdetaan strategisesti?

Toimivatko tietohallinnon johtamismallit ja viitekehykset strategisessa IT-johtamisessa?

Tietohallinnon ja digitalisaation johtamiseen on rakennettu vuosien varrella monia johtamisen viitekehyksiä. Niistä tunnetuimpia ovat mm. COBIT (Control Objectives for Information and Related Technologies), TOGAF (The Open Group Architecture Framework), BT-malli eli Bisnesteknologiamalli, ITIL (Information Technology Infrastructure Library) ja CMMI (Capability Maturity Model Integration). Monista viitekehyksistä huolimatta IT-johtajien suurin haaste on liiketoiminnan ja IT:n suuntaaminen. Tämän vahvistavat myös tutkimukset.

Ehkäpä yksi haaste edellä mainituissa viitekehyksissä on niiden laajuus ja monimutkaisuus. Verrattuna esimerkiksi SWOT:in neljään yksinkertaiseen osa-alueeseen vahvuuksiin, heikkouksiin, mahdollisuuksiin ja uhkiin, tietohallinnon viitekehykset sisältävät parhaillaan kymmeniä kuvaajia, joiden sisäistäminen vaatii paljon työtä.

Jos tavoitteena olisi vastata blogissa mainittuun neljään strategian peruskysymykseen, herääkin kysymys toimivatko IT-johtamisen tunnetut viitekehykset omistajien, johtoryhmien ja tietohallinnon strategisen IT-johtamisen työkaluina vai tarvitaanko johtamiseen yksinkertaisempia malleja?

MyDigiMap – IT-johtamisen viitekehys omistajille, johtoryhmille ja tietohallinnolle

Olemme tehneet töitä IT-johtamisen parissa yhteensä lähes 20 vuoden ajan ja soveltaneet tunnettuja viitekehyksiä poimimalla niistä parhaita paloja osaksi työtämme. Tämän työn myötä on rakentunut MyDigiMapin perustana toimiva IT-johtamisen viitekehys. Tavoitteenamme on ollut tehdä monimutkaisesta asiasta riittävän yksinkertaista, jotta tietohallinnon ja digitalisaation johtamisesta tulee omistajien, johtoryhmien ja tietohallinnon yhdessä johdettava aihe. Tätä varten teimme MyDigiMapin.

Missä olemme nyt? -kysymykseen vastaaminen rakentuu MyDigiMapissa yritysarkkitehtuurin peruselementtien varaan eli toimintojen, sovellusten, teknologioiden ja organisaation omistaman tiedon kuvaamiseen. Mihin haluamme mennä ja miten pääsemme sinne?  -kysymyksiin MyDigiMap tuo työkalut muutoksen hallintaan ja suunnitteluun projektisalkun johtamisen ja yksittäisten tehtävien hallinnan näkökulmista. Kaikki tämä yhdessä helppokäyttöisessä palvelussa!

Oletteko aloittamassa IT-kartoitusta ja aiotte dokumentoida sen tulokset erillisiin tiedostoihin, kuten Exceleihin, PowerPointeihin ja Visio-kaavioihin? Oletteko suunnittelemassa ERP-projektia, pilvisiirtymää tai uusien sovellusten hankintaa? Haluatteko karsia turhia sovelluksia & kuluja? Vai haluatteko vaan vastata GDPR:n vaatimuksiin ja kuvata sovellukset ja integraatiot henkilötietoja sisältävien sovellusten osalta? Oli tavoitteenne mikä tahansa edellä mainituista, MyDigiMap tarjoaa teille erinomaisen työkalun tavoitteenne saavuttamiseen. Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin käydään yhdessä MyDigiMap läpi ja sovitaan, miten saatte palvelun käyttöönne!

pekka@mydigimap.com
+358 400 437 907
LinkedIn chatissa

Joko viedään IT-johtaminen Exceleistä pilveen?

Liity uutiskirjelistallemme ja saat jatkuvasti vinkkejä IT-johtamiseen